Servikute kasvatamine kohvipaksul

Puitlaastul, põhupakkidel või -briketil, segusubstraadil kasvatamine
martinalas
Postitusi: 4
Liitunud: 13 Mär 2015, 02:36

Servikute kasvatamine kohvipaksul

PostitusPostitas martinalas » 30 Apr 2015, 01:16

Pakud on nüüdseks nakatatud ja pikk aeg oodata, siis mõtlesin servikute ja kohvipaksu koosluse peale. On siinsetest keegi proovinud ja oskaks tähelepanu juhtida millega arvestada mis valesti võiks minna... kohvipaksu olen kogunud sügavkülma, kas peaks uuesti läbi kuumutama, enne kui nakatan? Pole selle teema kohta eestikeelseid postitusi leidnud kahjuks aga loodan, et siit saab teadmisi juurde nii mõnigi huviline
Tänan!

labor
Site Admin
Postitusi: 61
Liitunud: 13 Dets 2014, 22:54
Kontakt:

Re: Servikute kasvatamine kohvipaksul

PostitusPostitas labor » 08 Mai 2015, 22:40

Isiklik kogemus mul kohvipaksul või selle segul kasvatamisel puudub. Jahvatatud kohvipuru olen seganud (valmis kohvi kujul) rukkiterade leotamise ajal leotusvette, samuti puitlaastude leotusvette, et PH-taset langetada. Valmistan ~0,5l kohvi, lasen pool tunnikest tõmmata ja segan koos paksuga ligunevate terade või laastu hulka.
Kohvipaksul saab edukalt kasvatada küll. Kui sul teda just ämbrite viisi võtta ei ole, siis võid kohvipuru näiteks purustatud põhuga läbi segada. Nii suurendad märgatavalt substraadi (ja hiljem ka saagi) kogust.
Kohvipaksu peaks enne kasutamist kindlasti uuesti läbi kuumutama. Üldiselt on ta ka hallitusseentele imeheaks kasvulavaks. Tee selline katse, tõsta kohvipaks peale kasutamist alustassiga köögikapi servale ja jälgi, mis toimuma hakkab - juba mõne päeva möödudes kasvab kohvipaksul jõudsalt hallitus.
Seega, peale kohvipaksu kuumutamist pead käitlemisel kindlasti hoidma maksimaalselt puhtust, muidu võib olla kindel, et substraadil hakkab lisaks servikutele arenema ka näiteks trichoderma või dactylium, mis samuti meelsasti kohvipurul kasvavad.
Tundub igal juhul väga põnev ettevõtmine, kui aega leiad, kirjuta kuidas kasvatus kulgeb :)

vesikirp
Postitusi: 4
Liitunud: 26 Sept 2015, 19:12

Re: Servikute kasvatamine kohvipaksul

PostitusPostitas vesikirp » 26 Sept 2015, 20:57

Isiklikult pole kogemust sügavkülmutatud substraadi nakatamisega.
TEDex video kohvijääkidest kasvatajatest:
https://www.youtube.com/watch?v=nboaE3O8zE8


cron